Een beetje bijzonder hè, dat je hier ook recepten kunt vinden? Als je me een beetje kent, dan weet je dat lekker eten en mensen verwennen bij me hoort. Daarom lees je hier hoe je zelf die lekkere dadelbolletjes, kokoslimoenkoek en millionaires shortbread tijdens mijn workshops en uit mijn boeken maakt. Eet smakelijk!

KOKOSLIMOENKOEKJES

Ingrediënten

  • 175 gram bloem
  • 175 gram suiker
  • 175 gram geraspte kokos
  • 1 ei
  • 125 gram (room)boter
  • sap van 1 halve limoen en wat rasp van de schil
Zo maak je het:
Meng alle ingrediënten met je handen. Vet een boterkoekblik in. Ik gebruik zelf een vierkant blik van 23 x 23 cm met uitneembare bodem.

Druk het deeg erin. Maak mooie lijntjes met een vork. Bestrijk met wat ei of koffiemelk. Bak het circa 15 minuten op 220°C en snijd de koek als hij nog warm is. Je kunt het deeg natuurlijk ook met een ronde (of andere) vorm uitsnijden.

Met dit recept maak je circa 16 koekjes.

DADELBOLLETJES

Ingrediënten

  • 250 gram roomboter
  • 150 gram bruine
    basterdsuiker
  • 1 eitje
  • 2 eetlepels schenkstroop
  • 500 gram zachte dadels
    (ontpit en in stukjes)
  • 1 rol Maria biscuitjes
    (in stukjes van ong. 1 cm)
  • 1 handje wal- en/of
    pecannoten fijngemaakt
  • Kokosstrooisel als
    garnering, indien gewenst

Zo maak je het:

Smelt de boter zacht in een pan. Voeg suiker toe en roer het mengsel goed door zodat de suiker oplost. Klop het ei en de schenkstroop in een apart kommetje en doe ze samen met de dadels in de pan. Kook dit 5 minuten zachtjes door terwijl je roert.

Zet het vuur uit en schep de koekjes en noten goed door het mengsel. Laat het geheel wat afkoelen zodat je het kan kneden in je hand. Het snelst gaat dit als je het spreidt over een bakplaat.

Kneed bolletjes van circa 4 cm doorsnee. Rol ze eventueel door de kokos. Leg de bolletjes los van elkaar op een bord en laat ze ongeveer anderhalf uur afkoelen in de koelkast.

Dit recept, geïnspireerd op dat van Bagels en Beans, maakt circa 50 bolletjes.

MILLIONAIRES SHORTBREAD

Ingrediënten

bodem:

  • 140 gr zelfrijzend bakmeel
  • 180 gr bruine basterdsuiker
  • 125 gr roomboter
  • 100 gram geraspte kokos

karamel:

  • 395 ml gecondenseerde melk
  • 2 eetlepels schenkstroop
  • 30 gr roomboter

topping:

  • 200 gr pure chocola
  • 100 gr witte chocola

Zo maak je het:

Bodem: Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt 125 gram boter zacht in een pan. Meng meel, suiker, kokos en gesmolten boter en doe dit in een ingevette ovenschaal of op een bakblik. Je kunt ook siliconen vormpjes gebruiken. Druk goed aan en zorg dat de bodem ca. 0,5 tot 1 cm dik is.  Bak 10 minuten in de oven.

Karamel: Doe de gecondenseerde melk, schenkstroop en de overgebleven boter in een pan en warm dit op. Zet het vuur lager zodra het begint te koken en roer de karamel 5 minuten door.

Haal de bodem uit de oven, verdeel de karamel erover en bak dit 10 minuten in de oven. Laat het daarna iets afkoelen.

Smelt de chocola au-bain-marie en verdeel dit over de koek. Eerst puur en daarna swirls van witte chocola.

Met dit recept maak je circa 30 koekjes, afhankelijk hoe groot je ze snijdt.