Antwoord op veelgestelde vragen

Materialen

Gebruik altijd keramiek die ovenbestendig is. Zorg ervoor dat deze geglazuurd en niet geverfd is en dat er geen haarscheurtjes in zitten. Keramiek koop ik onder andere bij de HEMA, Xenos en Blokker. Ik ben ook fan van Dille & Kamille; daar hebben ze veel keuze in mooie keramiek.

Dé wondertools om mooie stippen te zetten zijn stokjes. Satéprikkers, mikadostokjes, plantenhouders, chopsticks, potloden, honingstokjes, de achterkanten van kwasten. Noem het maar op, alles wat rond en vlak is, is bruikbaar om te stippen. Embossingpennen (of dotting tools voor nail art) zijn handig om ministippen mee te zetten. Het fijnst is om in ieder geval een set van acht verschillende maten stokjes te hebben met een diameter van 0,5 mm tot 12 mm. Tip; plak om elke maat stokje een andere kleur masking tape. Zo zijn de verschillende maten makkelijker herkenbaar.

In mijn webshop vind je binnenkort mooie stokjes in de maten die ik voor de patronen in mijn boek Stippen. gebruik. Uiteraard kan je ook zelf op jacht gaan bij de toko, bouwmarkt, supermarkt en taartenwinkel of online surfen.

De basis van een stipstijlpatroon maak ik met behulp van sjablonen. Sjablonen kan je eenvoudig zelf maken met ronde voorwerpen op papier of met een passer. Om je sjablonen perfect rond te krijgen, kun je ook een ponsapparaat (een soort grote perforator) gebruiken. 

Je vindt in 
mijn webshop binnenkort exclusief voor Stipstijl ontwikkelde duurzame sjablonen in veel verschillende maten, zoals ook in mijn boek Stippen. gebruikt. Net zo gemakkelijk!

Afbakken

Volg altijd het bakvoorschrift van de verffabrikant. In principe bak je je keramiek na het stippen af in een huishoudoven. Dan fixeer je de verf op de keramiek. Het is niet per se nodig. Past je voorwerp bijvoorbeeld niet in de oven? Zorg dan dat de verf niet in contact komt met water. 

  • Zet de keramiek in een koude oven, eventueel op aluminiumfolie (dit om te voorkomen dat er eventueel pizzarestjes meegebakken worden. Je kent het vast wel.)
  • Laat de oven op temperatuur komen. De keramiek verwarmt dus mee met de oven.
  • Voor Amsterdam Porcelain: 45 minuten bakken op 150 °C. Voor heteluchtovens: 135 °C aanhouden. Voor Pebeo Porcelaine 150: 35 minuten bakken op 150 °C – 160 °C. Let er altijd op dat de oven niet op grillstand staat en gebruik een oventhermometer voor de nauwkeurigheid.
  • Laat de keramiek helemaal afkoelen in de oven. Als je het werkstuk ’s avonds afbakt, kan je het de volgende ochtend koud uit de oven halen en de oven weer gebruiken om verse broodjes af te bakken.

De houdbaarheid verschilt iets per merk. Toch raad ik af om met scherpe voorwerpen tegen de verf te komen en het als decoratief item te zien. Je bakt geglazuurd keramiek op een vrij lage temperatuur af. Je kunt je stipkunst iets beschermen door het af te lakken met een kleurloze verf.

Verf

Om keramiek te beschilderen heb je speciale verf nodig. Ik werk veelal met geglazuurde keramiek en er zijn diverse soorten verf te koop die daarvoor geschikt zijn. Eigenschappen en kleurenpalet verschillen per merk. Aan jou welke jíj het mooist en prettigst vindt. Ik gebruik vaak dekkende verf van Amsterdam Porcelain van Talens, die in Nederland wordt geproduceerd. Het is bij hobbywinkels en online te koop bij onder andere De Kwast en Kunstburg. Ik gebruik ook verf van Pebeo Porcelaine 150. Het is wat dunner dan Amsterdam Porcelain en heeft een fijn kleurenpalet. Het is te koop bij hobbywinkels zoals Pipoos en Gerstaecker.

Ja, dat kan. Wel adviseer ik om ongeglazuurd keramiek eerst goed te beschermen met een kleurloze transparante verf. Dit om absorptie van de verf in de poreuze ondergrond te verminderen.

Het is beter om een medium, retarder of kleurloze verf te gebruiken.

Andere antwoorden

De verf is droog als hij vlakker en donkerder van kleur is. Dekkende verf wordt matter. Laat de verf op natuurlijke wijze drogen zodat het water de tijd heeft om langzaam uit de verf te verdampen.

Vervelend als dit gebeurd! Het kan verschillende oorzaken hebben. Misschien is de verf te dik geworden, zit er lucht in je stippen of is er stof ingekomen? Ook als de verf niet goed droog is voordat je het in de oven stopt kan hij tijdens het afbakken gaan bobbelen of barsten. Laat de verf daarom goed uitharden. Hoe meer verf en lagen, hoe langer de uithardtijd. Ik wacht zelf een dag of soms nog langer met afbakken om er zeker van te zijn dat alles uitgehard is. Laat de verf ook tussen de lagen door goed drogen. Minimaal 12 uur is ideaal.

Zie je stipkunst als een decoratief item en voorkom dat je de verf binnen krijgt. Ik serveer zelf geen warme maaltijd op gestipt keramiek, maar gebruik het gerust voor koekjes.

Meer info, tips en tricks over stipstijlen?

In mijn boek Stippen. vertel ik álles over de verf, materialen en techniek. Ik leg de fases voor het opbouwen van stippatronen eenvoudig uit, zodat je thuis zelf vrolijke dots schildert op porselein. Ook vind je in mijn boek mooie patronen stap voor stap uitgelegd. Uiteraard kan je ook een van mijn workshops volgen. Daarin leg ik alle ins en outs persoonlijk aan je uit.